Thriller

Home

De jeugd:

Thriller:

De nummers:

Billie jean:

Thriller is een album uit 1982 van Michael Jackson. Het was het zesde studioalbum en Jacksons tweede soloalbum bij Epic Records. Het werd uitgebracht op 1 december 1982. Het werd het populairste album van Jackson en zorgde voor internationale roem. In 2007 plaatste de National Association of Recording Merchandisers en het Rock and Roll Hall of Fame het album op de derde plaats van hun "Definitive 200" lijst, een compilatie van wat wordt gedacht dat het de beste albums aller tijden zijn . Volgens het Guinness Book of Records is het album meer dan 204 miljoen keer verkocht, dit betekent dat het album commercieel gezien het succesvolste album is aller tijden.
De muziek op het album is een combinatie van dance, funk, R&B en popmuziek, met een stijl die varieert van gepassioneerd en liefdevol ("Human Nature") tot ruig en energiek ("Beat it"). Van de negen nummers kwamen er zeven in de top-10 van de Amerikaanse hitparade. Verantwoordelijk voor de muziek van bijna alle nummers zijn o.a. David Paich, Steve Lukather en Jeff Porcaro van de band Toto. De gitaarsolo in Beat It is van Eddie van Halen.
Tot de bekendste nummers van het album behoren "Billie Jean", "Beat it", "Thriller" en "The girl is mine", een duet met Paul McCartney. Deze nummers gelden nog steeds als toonaangevend voor het oeuvre van Jackson.
Queen-leadzanger Freddie Mercury gaf in een interview toe dat hij aanvankelijk ook op Thriller zou komen te staan. Freddie Mercury en Michael Jackson hadden indertijd drie nummers opgenomen. Een aantal mash-ups van hun samenwerking uit deze periode circuleert op het internet, bijvoorbeeld het nummer "More to Life than This".
Tijdens de laatste seconden van Thriller, kun je de speciale bulderlach van Vincent Price horen, in de jaren 40-50-60 een veelgevraagde acteur voor het horror-genre.

 

Filmpje van Triller zien? klik hier