de Poema

Home
Geschiedenis
Tijger
Leeuw
Lynx
Poema
Tijgerkat
Manoel Ocelot/Serval
Caracal

 

Uiterlijk:
De poema is stevig gebouwd met sterke poten en een lange, dikke staart die evenwicht geeft bij het achtervolgen van prooidieren. De kleur van de vacht is van zilvergrijs tot roodbruin, met een wit gezicht en onderzijde. De meeste poema’s in tropische streken hebben een roodbruine vacht. De achterpoten van poema’s zijn langer dan de voorpoten. Daardoor is de poema in staat erg grote sprongen te maken. Uit stand kan de poema 2,5 meter hoog en bijna 6 meter ver springen. Er zijn sprongen waargenomen van bijna 5 meter hoog en 12 meter ver. De brede poten zorgen voor voldoende grip op hobbelig terrein, zoals berggebieden. Net als bij katten hebben de voorpoten vijf tenen en de achterpoten vier. De oren van de poema zijn best klein.

Leefomgeving:
De poema komt vooral voor in bergbossen en graslanden.

De jongen:
De zwangerschap duurt 82-96 dagen. Per keer worden er 1 tot 6 jongen geboren. Een hol tussen de rotsen of dicht struikgewas is de plek waar een poema bevalt. De jongen wegen ongeveer 220-250 gram en ze hebben zwarte vlekjes op de vacht. Als ze groot zijn zijn deze verdwenen. Na 2 jaar verlaten ze hun moeder.

Voedsel:
De poema heeft een uitgebreid voedselpakket, variërend van insecten tot grote hoefdieren. Herten hebben meestal hun voorkeur, maar ook kleinere dieren als katoenstaartkonijnen, knaagdieren zoals agoeti's, stekelvarkens en ratten alsook apen worden regelmatig gevangen. Verder vormen opossums, tapirs, pekari's, miereneters, gordeldieren, vleermuizen, hoendervogels, kleine krokodillen, kikkers, vissen, sprinkhanen en slakken de prooi van de poema. Zelfs andere roofdieren zoals coyotes en wasberen worden gedood en ook aas wordt gegeten.

Bedreiging:
De poema is nu niet bedreigd.