de Ocelot

Home
Geschiedenis
Tijger
Leeuw
Lynx
Poema
Tijgerkat
Manoel Ocelot/Serval
Caracal

 

Uiterlijk
De ocelot heeft een gemiddelde schouderhoogte van 50 cm en een lengte van 140 cm. Vrijwel geheel zwarte exemplaren zijn ook bekend. De onderzijde en het gezicht zijn wit gespikkeld, terwijl de staart dwarsgestreept is. De vrij korte poten hebben krachtige en brede voeten. De ocelot wordt gekenmerkt door een zeer variabele pels met grote zwart vlekken en strepen op een roodbruin tot geelgrijze ondergrond.

Levensduur
Ocelotten kunnen 8 tot 17 jaar oud worden.

Leefomgeving
Veel verschillende omgevingen vormen het leefgebied van de ocelot, variërend van scrublands tot tropische regenwoud. Het is een uitstekende klimmer. Hij komt juist veel voor in rots- en struikgebieden in Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Vochtige gebieden hebben echter de voorkeur van deze kat.

Voedsel
De ocelot is in staat een vogel tijdens zijn vlucht te vangen door te springen. De prooidieren van de ocelot verschillen per seizoen en vooral kleine knaagdieren zoals ratten, eekhoorns en agoeti's, konijnen, kleine herten, apen, kleine vogels en hagedissen staan op het menu. Ook is bekend dat dit roofdier insecten, slangen, kleine schildpadden, kikkers, landkrabben en vissen eet.

Leefwijze
Hoewel de ocelot veel tijd in de bomen doorbrengt, wordt er vooral op de grond gejaagd. Zodra deze kat een prooidier heeft ontdekt, drukt hij zich tegen de bodem en wacht het juiste moment af om toe te slaan.De ocelot jaagt voornamelijk ’s nachts, waarbij de goed ontwikkelde ogen en oren uitstekend van pas komen bij het opsporen van prooidieren. De ocelot leeft solitair of soms als paartje. Met een beet in de nek wordt het slachtoffer snel gedood. Ocelotten zijn territoriaal en het territorium van een mannelijk dier overlapt vaak met die van meerdere wijfjes. Midden op de dag rust de ocelot meestal in een holle boom of op een boomtak. Door middel van urine markeert de ocelot bomen en struiken langs de grens van het territorium. Het is een uitstekende klimmer en zwemmer.

Voortplanting
Het vrouwtje voedt de jongen alleen op. Na ongeveer 115 dagen[2] worden één tot vier jongen geboren, verborgen tussen de wortels van een omgevallen boom, in dicht struikgewas, een rotsspleet of in een holle boom. Elk jaar krijgt de ocelot jongen, de paartijd loopt van oktober tot januari. Al bij de geboorte hebben de kleine ocelotten een volledige huidtekening.