de Caracal

Home
Geschiedenis
Tijger
Leeuw
Lynx
Poema
Tijgerkat
Manoel Ocelot/Serval
Caracal

 

 

 

Uiterlijk:

De caracal wordt 62 tot 91 cm lang. Het staartje is 18 tot 34 cm lang. Mannetjes zijn over het algemeen groter dan vrouwtjes. Vrouwtjes worden 8 tot 13 kg zwaar, mannetjes 12 tot 19 kg. Het is een slanke katachtige met een kort staartje. De achterpoten zijn langer dan zijn voorpoten en zeer gespierd, een aanpassing aan het jagen met sprongen. De brede, ronde kop heeft een korte snuit, grote ogen en driehoekige oren met lange zwarte haarpluimpjes op de toppen. Deze pluimpjes dienen waarschijnlijk om het gehoor te versterken, maar zouden ook kunnen dienen voor communicatie met andere caracals. De achterzijde van de oren zijn zwart, de binnenzijde wit met een zwarte rand. De caracal heeft over het algemeen een gelig roodbruine vacht, alhoewel er ook donkerdere tot zelfs bijna zwarte dieren bestaan. De borst, buik en binnenzijde van de poten zijn wit.
 

 

Leefomgeving:

De Indiase caracal is de meest bedreigde ondersoort van de caracal. In Afrika is het eerder mogelijk caracals in het wild tegen te komen, al zijn het hele schuwe dieren en echte katten die zich graag verstoppen, dus het blijft uniek als je eens een caracal in het wild tegenkomt.

 

De jongen:

De caracal krijgt tot vier jongen per keer na een zwangerschap van 62 tot 81 dagen. Deze jongen worden geboren in een hol, struiken of een grot. Na negen dagen gaan de ogen open. Het eerste vlees wordt gegeten als de jongen een maand oud zijn. Na een jaar zijn ze zelfstandig.


 

Voedsel:

De caracal is een snel roofdier. Middelgrote zoogdieren zijn vooral zijn prooi. Belangrijke prooidieren zijn onder andere hazen, kleine apen, knaagdieren zoals ratten, kleine antilopen als gazellen, en klipdassen. Ook vogels, bijv. duiven, patrijzen, arenden en struisvogels. Hij bespringt zijn prooi met een snelle, krachtige sprong. Met deze sprong kan hij enkele meters hoog komen en vogels uit de lucht slaan. Ook vruchten en reptielen worden soms gegeten. De caracal vangt soms ook vee bijv. geiten en schapen,  waardoor hij ruzie kan krijgen met veehouders.

 

Bedreiging:

De Indiase caracal is de meest bedreigde ondersoort van de caracal.