hersenen

 menu

 home

 de delen van menselijke hersenen

 korte- termijn geheugen

 wat is slecht voor je hersenen?

 het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke hersenen

 parkinson

 

  

    het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke hersenen

 

Mannen hebben gemiddeld 16 procent meer hersencellen dan vrouwen maar bij vrouwen is het limbisch systeem (het centrum van de emoties in onze hersenen) veel groter dan bij mannen. Ook is de hersenbalk (corpus callosum) tussende twee hersenhelften bij vrouwen groter, waardoor deze twee helften beter kunnen samenwerken. Mannen gebruiken de beide helften van hun hersenen meestal voor specifieke doelen terwijl bij vrouwen de twee helften meestal samenwerken.

Er zijn onderzoeken die aantonen dat de verschillen in de bouw van hersenen van mannen en vrouwen worden veroorzaakt door geslachtshormonen in de eerste fase van het leven. De verschillen in de ontwikkeling van de hersenen zijn al op jonge leeftijd aan te tonen. Jongetjes van 4 jaar oud zijn bijvoorbeeld beter in ruimtelijke oriëntatie dan meisjes van dezelfde leeftijd. terwijl meisjes van deze leeftijd weer beter zijn in het onthouden van woordenreeksen.

Mannen en vrouwen scoren over het algemeen even goed op een algemene IQ test. Maar wel is gebleken dat mannen en vrouwen op sommige deelonderwerpen afhankelijk van hun geslacht beter of minder scoren. Het is dus niet waar dat één van de twee geslachten slimmer zou zijn dan de ander.