Sturmgewehr 44

 

De Maschinenpistole 43, Maschinenpistole 44 en het Sturmgewehr 44 (respectievelijk MP43, MP44 en StG44) waren de namen voor een licht automatisch geweer ontwikkeld door Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderdeel van het Maschinenkarabiner (automatische karabijnen) programma, en werden ontwikkeld uit de Mkb 42 (H). De vele namen voor de opvolger van de Mkb 42 (H) zijn het resultaat van de ingewikkelde bureaucratie in nazi-Duitsland.
MP43, MP44 en StG 44 waren de namen voor bijna identieke wapens met enkel kleine verschillen en productiedata. De laatste, de StG44, werd Sturmgewehr genoemd. Het combineerde de voordelen van machinepistolen en automatische geweren. De Nederlandse vertaling voor dit type is aanvalsgeweer.
Voor de MP 43 werd een nieuwe patroon ontwikkeld in het kaliber 7,92 x 33 mm, ook bekend onder de naam 7,92 mm Kurz.[1]
De combinatie van de patroongrootte en het ontwerp maakte mogelijk dat het geweer op korte afstand als een machinepistool gebruikt kon worden, terwijl het als aanvalsgeweer op langere afstand accurater was dan deze. Het vergeleken met een repeteergeweer veel kleinere bereik was tijdens de Tweede Wereldoorlog geen groot nadeel omdat veel gevechten op vrij korte afstand plaats hadden in dorpen, steden en beboste gebieden.
 

Home