Mecha

 

voorbeeld:gundam

 

ook bekend als meka, mechs of giant robots, zijn lopende robotische voertuigen bestuurd door een piloot. Mecha zijn vaak, maar niet altijd, bipedaal .

De term "mecha" komt van de Japanse afkorting meka (メカ) voor het Engelse woord "mechanical". In het Japans staat "mecha" voor alle mechanische voorwerpen, waaronder autos, vuurwapens en computers. De Japanners gebruiken de term "robots" (ロボット) of "giant robots" voor de gevechtsmachines. Buiten Japan heeft de term mecha vooral betrekking op de robotische gevechtsmachines zoals die in veel Japanse 02 en -films een rol spelen. De term wordt in het algemeen geassocieerd met enorme mensachtige robots, maar is van toepassing op elk soort machine dat zich voortbeweegt op benen in plaats van wielen, zoals de AT-AT uit Star Wars.

In de meeste sciencefictionverhalen waar mecha in voorkomen zijn mecha oorlogsmachines: gepantserde voertuigen met benen in plaats van rupsbanden of wielen. Sommige verhalen, zoals de bevatten ook mecha die meer voor dagelijks gebruik zijn.

De eerste verschijning van mecha in fictie is in de roman The War of the Worlds van H.G. Wells. Daarin komen de driepoten (Tripods) voor waarmee de marsbewoners de Aarde aanvallen.

Oost en west

Robot mecha zijn behoorlijk populair in Japanse manga-, anime- en tokusatsuseries. In westerse landen duiken ze vooral op in computerspellen, vooral spellen uit het actie- en strategiegenre. Een van de bekendste spellen met mecha in de hoofdrol is BattleTech.

 

 Het robot/mechagenre in Japan

In Japan is "robot-anime" (ook bekend als "mecha-anime" buiten Japan) een genre met in de hoofdrol de machines en hun piloten. In dit genre zijn mecha meestal mensachtige machines van minimaal zes meter hoog, en met een groot arsenaal aan wapens. Een bekend voorbeeld is de Gundam-serie.

Robot/mecha-anime en -manga verschillen sterk in verhaal en animatiekwaliteit, afhankelijk van de titel. Ook de inhoud varieert van kinderprogramma's tot series die meer gericht zijn op tieners of zelfs volwassenen.

Sommige robotmecha's kunnen transformeren (Macross) of gecombineerd worden om grotere mecha's te vormen (Voltron).

Het genre begon met Mitsuteru Yokoyama's manga Tetsujin 28-go uit 1956 (die in 1963 ook werd omgezet tot animeserie, en buiten Japan uitgebracht onder de titel Gigantor). Dit staat echter ter discussie omdat de robot in deze manga op afstand bestuurd werd, terwijl de term mecha meer van toepassing is op robots/machines die van binnenuit worden bestuurd. Niet lang hierna werd het genre verder uitgewerkt door Go Nagai. Mazinger Z, zijn bekendste creatie, was niet alleen de eerste succesvolle super robot-animeserie maar ook de pionier van het mechagenre.

                            

De komst van Gundam in 1979 wordt gezien als het moment waarop het mechagenre in twee subgenres werd verdeeld: het super robot-genre waarin de nadruk lag op ultratech mecha met vaak elementen van mystiek en het bovennatuurlijke, en het real robot-genre waarin de mecha gewoon gebruiksvoorwerpen zijn in plaats van semi-mystieke creaties. In het eerst subgenre ligt de nadruk meer op de machines en in het tweede meer op de piloten.

 

Mobile Suit Gundam Wing, in Japan bekend als New Mobile Report Gundam W1 (ook bekend als 新機動戦記ガンダムW shin kidō senki gandamu wing in het Japans), is een Anime serie voor televisie bestaande uit 49 episodes die begon in 1995. Aanvankelijk geregisseerd door Masashi Ikeda en geschreven door Katsuyuki Sumizawa (Ronin Warriors), was de serie losjes gebaseerd op de originele serie uit 1979, Mobile Suit Gundam, gemaakt door Yoshiyuki Tomino en Hajime Yatate.

Gundam Wing is n van de Gundam series. Gundam Wing situeert zich vooral in de ruimte, in de After Colony (Na Kolonie) tijdlijn.

In Nederland zijn de film en serie uitgezonden op Yorin.

 

 Verhaal van gundam 

De mens heeft de ruimte gekoloniseerd en op de aarde hebben de landen zich verenigd in de United Earth Sphere Alliance (verenigde aardsfeer alliantie). Maar de Alliantie bestuurde de kolonies met een ijzeren vuist. De kolonies wilden een vreedzame oplossing voor de situatie. Deze beweging werd gestuurd door de pacifistische Heero Yuy, maar toen hij vermoord werd in het jaar Na Kolonie 175 veranderden de kolonies van bedoeling. In het jaar Na Kolonie 195, wordt Operation Meteor (Operatie Meteoor) in werking gezet. Vijf jongens zijn uitgekozen en getraind door wetenschappers, en worden naar de aarde gestuurd in enorm geavanceerde Mobile Suits (mobiele pakken, grote mensvormige mecha's) bekend als "Gundams" omdat ze van het sterke, duurzame Gundanium gemaakt zijn. Gundam Wing concentreert zich rond het verhaal van de gevechten van deze vijf jongens, die 15 jaar oud zijn.

Cijfer
Personage
Uit de taal
0 Zero System Diverse talen
 

1
Heero Yuy
Japans (hi)
Lady Une
Frans (une)
 

2
Duo Maxwell
Latijn (duo)
 

3
Trowa Barton
Frans (trois)
 

4
Quatre Winner
Frans (quatre)
 

5
Chang Wufei
Chinees (wu)
Koninkrijk Sank
Frans (cinq)
 

6
Zechs Marquise
Duits (sechs)
 

7
Generaal Septem
Latijn (septem)
 

8
Lt. Otto
Italiaans (otto)
Inspecteur Acht
Duits (acht)
 

9
Lucrezia Noin
Duits (neun)
 

10
Dekim Barton
Latijn (decem)
 

12
Tsubarov
Duits (zwlf)
 

13
Treize Khushrenada
Frans (treize)
 

15
Quinze
Frans (quinze)
 

16
Sedici
Italiaans (sedici)
 

20
Generaal Venty
Italiaans (venti)
 

30
Trant
Frans (trente)
 

90
Generaal Noventa
Italiaans (novanta)
 

1.000.000.000
Milliardo Peacecraft
diverse talen
 

 Namen

De namen van de personages zijn gebaseerd op nummers. Elk personage heeft een naam die is afgeleid van een nummer in verschillende talen.

De namen van de OZ mobiele pakken zijn bijna allemaal gebaseerd op sterrenbeelden (Leo, Aries, Cancer, Pisces, virgo, taurus) en ook een basis is vernoemd naar een sterrenbeeld (libra)

 http:/ yT50YdY          

 

home page
geschiedenis
shonen
 

codomo

 

bishojo
 

 

 

 

 

h