voorbeeld is Sailor Moon

Bishōjo (美少女?, Letterlijk, "mooie meisje", ook gespeld bishoujo) is een Japanse term die gebruikt wordt om te verwijzen naar jonge en mooie meisjes, gewoonlijk onder universiteit leeftijd. Bishōjo niet als een woord in de vooraanstaande Japanse woordenboek Kōjien. Een variant genaamd biyōjo (美幼女?) Verwijst naar een meisje voor de leeftijd van de adolescentie. [Edit] Bishōjo in de manga en anime Zie ook: Moe tekening Bishōjo tekens worden gezien in bijna alle genres van de anime en manga, vooral in dating sims en visuele romans, bekend als bishōjo games en zogenaamde harem anime en manga. Het onderscheidt zich van soortgelijke klinkende shōjo demografische door te verwijzen naar het geslacht en de eigenschappen van de personages in plaats van die van het publiek. Hoewel bishōjo is geen genre maar een karakter ontwerpen, serie voornamelijk met dergelijke tekens zoals de zogenaamde 'harem' of visuele romans zijn soms informeel genaamd "bishōjo reeks". Aangezien een van de belangrijkste maakt van deze serie zijn meestal de techniek en de aantrekkelijke vrouwelijke personages, de term wordt soms als negatief ervaren als een "genre" uitsluitend afhankelijk van de verhandelbaarheid van schattige karakters in plaats van de inhoud of de plot.

 

 

sailor moon

[bewerken] Achtergrond

De verschillende verhalen in de franchise draaien allemaal om de reïncarnaties van de verdedigers van een oud koninkrijk, dat ooit het hele zonnestelsel besloeg. De hoofdpersonen staan bekend als de Sailor Senshi ("Sailor Soldiers", Sailorstrijders): tienermeisjes die kunnen veranderen in heldinnen met krachten gebaseerd op de maan en verschillende planeten.

De Sailor Moon manga werd voorafgegaan door Codename: Sailor V, die slechts om één Sailor Senshi draaide. Voor Sailor Moon breidde Takeuchi dit idee verder uit door meer personages te creëren.

 

[bewerken] Verhaal

De protagonist van het verhaal is Usagi Tsukino (Bunny in de Engelstalige versie), een meisje dat in Azabu Juuban (een wijk in Tokio) woont en op een dag de pratende poes genaamd Luna ontmoet. Luna vertelt haar dat ze de Sailorstrijdster van de maan is en het kwaad moet bestrijden. Bunny krijgt daarvoor van Luna een broche waarmee ze in Sailor Moon kan veranderen. Ze vecht als Sailor Moon tegen verschillende vijanden. Naarmate de serie vordert, leert ze meer over haar verleden en haar krachten. Tevens ontdekt ze de andere Sailorstrijdsters: Sailor Mercurius(Mercury), Sailor Mars, Sailor Jupiter en Sailor Venus.

De plot beslaat vijf grote verhaallijnen. In elke verhaallijn staat een andere tegenstander centraal.

Dark Kingdom
De eerste verhaallijn. Hierin ontdekt Usagi haar krachten en leert ze de andere Sailorstrijders kennen. De groep moet de aarde verdedigen tegen het duistere koninkrijk, geleid door Koningin Perillia (Queen Beryl). Usagi moet de andere Sailorstrijdsters en de maanprinses vinden om de koningin te kunnen verslaan. Nadat de andere Sailorstrijdsters ontwaakt zijn en tevergeefs naar de prinses zoeken, ontdekken ze dat Bunny zelf Prinses Serena, de prinses van het Zilveren Millennium, is. Mamoru Chiba, die zich in Tuxedo Mask kan veranderen, is de prins van de aarde, Prins Endymion. De prins en de prinses waren in hun vorige levens een liefdespaar, maar werden gedood toen de strijdmacht van de aarde het rijk van het Zilveren Millennium vernietigde. Maar queen Serenity heeft met het zilveren kristal de levens van de maankinderen (dus ook de Sailorstrijdsters) en de prins, de prinses en Luna en Artemis, de twee katten, gered.
Black Moon
Sinds de strijd tegen het duistere koninkrijk zijn de geheugens van de Sailorstrijders gewist, zodat ze zich niets meer herinneren van wat er is gebeurd. Wanneer de aarde echter wordt bedreigd door een nieuw kwaad, de Black Moon Clan, herstelt Luna hun geheugens en hun vermogen om Sailorstrijders te worden. De groep bindt de strijd aan met de Black Moon Clan.
Infinity
De Sailorstrijders moeten opnieuw het gevecht aangaan, ditmaal met de Death Busters: een organisatie die tot doel heeft om de alien genaamd Pharao 90 naar de aarde te brengen. Als dat gebeurt, zal hij al het leven op aarde vernietigen.
Dream
Tijdens een zonsverduistering arriveert het Black Moon Circus op aarde met het doel het legendarische gouden kristal te vinden waarmee hun leider, koningin Nehellenia, kan worden bevrijd uit haar gevangenis. De Sailorstrijders moeten dit voorkomen, omdat Nehillenia als ze eenmaal vrij is de aarde zal vernietigen.
Stars
In deze laatste verhaallijn komen de Sailorstrijders tegenover hun sterkste tegenstander ooit te staan: Shadow Galactica. Deze organisatie wordt geleid door een onsterfelijk wezen, genaamd Chaos. Al snel blijkt dat Chaos achter de schermen verantwoordelijk was voor de komst van alle voorgaande tegenstanders van de Sailorstrijders, die hulp krijgen in de vorm van nieuwe Sailorstrijders.

 

[bewerken] Personages

Usagi Tsukino (月野 うさぎ, Tsukino Usagi): De hoofdpersoon in de serie. Ze is de eerste van de Sailorstrijders die haar krachten krijgt. Usagi heeft een aantal slechte eigenschappen. Zo heeft ze een hekel aan studeren, en zeker in het begin van de serie zou ze het liefst een normaal meisje zijn in plaats van een Sailorstrijder. Ze huilt al om de kleinste dingen, dit levert vaak grappige momenten op. Pas later begint ze haar taak serieuzer te nemen. In de Nederlandstalige versie heet ze geen Usagi maar Bunny.
Mamoru Chiba (地場 衛, Chiba Mamoru): een student die iets ouder is dan Usagi. Hij was op jonge leeftijd betrokken bij een auto-ongeluk, waardoor hij zijn geheugen heeft verloren. Hij vecht vaak mee met de Sailorstrijders als de gemaskerde held Tuxedo Mask. Hij kan in de toekomst kijken via dromen.
Ami Mizuno (水野 亜美, Mizuno Ami): een stil meisje dat het liefst met haar neus in de boeken zit. Ze is zeer intelligent. Als Sailor Mercurius bezit ze de macht over water. Ze komt vaak erg verlegen over.
Rei Hino (火野 レイ, Hino Rei): een elegante miko. Door haar werk als een Shintopriesteres kan ze, ook als ze niet is veranderd in haar Sailorvorm, kwaad aanvoelen en herkennen. Ze heeft de macht over vuur. Ze is altijd erg serieus en gefocust.
Makoto Kino (木野 まこと, Kino Makoto): een tomboy die zeker voor een Japans schoolmeisje uitzonderlijk lang en sterk is. Ze kan veranderen in Sailor Jupiter, met de macht over bliksem. Haar ouders zijn omgekomen bij een vliegramp, dus woont ze op zichzelf.
Minako Aino (愛野 美奈子, Aino Minako): een dromer die voordat ze de andere Sailorstrijders ontmoette al een tijdje zelfstandig opereerde als Sailor V. Ze heeft een kat genaamd Artemis. Ze is Sailor Venus, de Sailorsstrijder van de liefde. Ze droomt ervan een beroemde zangeres te worden en neemt dan ook deel aan elke auditie die ze ziet.
Chibiusa (ちびうさ, ?): de toekomstige dochter van Usagi en Mamoru. Ze kwam vanuit de twintigste eeuw naar het heden om haar ouders te helpen. Ze kan veranderen in Sailor Chibi Moon.
Setsuna Meioh (冥王 せつな, Meiō Setsuna): een mysterieuze vrouw die kan veranderen in Sailor Pluto, de bewaker van de tijd. Ze zondert zich af van de andere Sailorstrijders.
Michiru Kaioh (海王 みちる, Kaiō Michiru): een getalenteerde vioolspeler. Als Sailor Neptunus heeft ze de macht over de oceaan. Ze kan naast vioolspelen ook goed tekenen. Ze is volledig toegewijd aan haar taak als Sailorstrijder en heeft daarvoor haar eigen dromen en ambities opzij gezet.
Haruka Tenoh (天王 はるか, Ten'ō Haruka): alias Sailor Uranus, de strijder van de lucht. Voordat ze een Sailorstrijder werd, droomde ze ervan om een professioneel racer te worden. Ze is erg goed in het besturen van auto’s. Ze kleedt zich graag in mannenkleding.
Hotaru Tomoe (土萠 ほたる, Tomoe Hotaru): een eenzaam jong meisje, de dochter van een gestoorde wetenschapper. Door een verschrikkelijk laboratoriumongeluk in haar jeugd is ze erg zwak en ziek. Ze is Sailor Saturnus, de soldaat van de stilte.
Duistere koninkrijk (ダークキングダム, Dāku Kingudamu): de antagonisten van de eerste verhaallijn. Dit koninkrijk was verantwoordelijk voor de vernietiging van het oude maankoninkrijk.
Black Moon Clan (ブラックムーン一族, Burakku Mūn Ichizoku): de antagonisten uit de tweede verhaallijn. Deze clan komt van de planeet Nemesis, de tiende planeet in het zonnestelsel. De groep wordt geleid door Death Phantom.
Death Busters (デスバスターズ, Desu Basutāzu): de antagonisten van de derde verhaallijn. Hun doel is de alien Pharaoh 90 naar de aarde te halen.
Dead Moon Circus (デッドムーンサーカス, Deddo Mūn Sākasu): de antagonisten uit de vierde verhaallijn. Ze zoeken het gouden kristal om hun leider, koningin Nehellenia, te kunnen bevrijden uit haar gevangenis.
Shadow Galactica (シャドウギャラクティカ, Shadō Gyarakutika): de antagonisten uit de vijfde verhaallijn. Ze zoeken de Star Seeds, waarmee ze het universum willen omvormen naar een vorm die hun meester, Chaos, het beste aanspreekt.
Chaos (カオス, Kaosu): De hoofdvijand uit de serie. Hij is het die verantwoordelijk was voor alle aanvallen op de aarde. In de serie gebruikt hij verschillende gedaantes, zoals Koningin Metaria, Death Phantom, Pharaoh 90 en koningin Nehellenia. In de laatste verhaallijn gebruikt hij de gedaante van Sailor Galaxia, een kwaadaardige Sailorstrijdster.

 

[bewerken] Media in de franchise

 

[bewerken] Manga

De Sailor Moon-franchise begon als een mangaserie geschreven en getekend door Takeuchi. Terugkerende thema’s in de manga zijn astronomie, Griekse mythologie, klassieke Japanse elementen en tieners. De volledige originele manga beslaat 52 hoofdstukken en 10 losse verhalen.

 

[bewerken] Anime

De Sailor Moon-anime werd geproduceerd door TV Asahi, Toei Agency en Toei Animation. De serie begon een maand na de publicatie van de eerste manga. De serie telt 200 afleveringen, verdeeld over vijf seizoenen, waarvan elk gebaseerd is op een van de verhaallijnen uit de manga. In nagesynchroniseerde vorm is de serie in veel landen uitgezonden. In Nederland waren het eerste seizoen en enkele afleveringen van het tweede te zien op Yorin.

Voor de serie werd traditionele animatie gebruikt. De regie was in handen van achtereenvolgens Junichi Satō, Kunihiko Ikuhara en Takuya Igarashi. De personages werden ontworpen door Kazuko Tadano, Ikuko Itoh en Katsumi Tamegai.

 

[bewerken] Films

De anime bracht ook drie animatiefilms voort:

  • Sailor Moon R: The Movie
  • Sailor Moon S: The Movie
  • Sailor Moon Supers: The Movie

 

index
geschiedenis van de manga
 


shonen

 

kodomo

mecha