Menu

     Spionage      

  Home.
  Wat is spionage?  

Wat is spionage

Spionage komt overal voor. Niet alleen tussen militairen van verschillende landen. Ook voetbaltrainers spioneren. En veel bedrijven proberen stiekem informatie te krijgen van andere bedrijven. Dat gebeurt niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland. Alleen weet niemand daar veel van, want spionnen vertellen natuurlijk niets over hun werk. Veel spionnen werken voor inlichtingendiensten, zoals de CIA. Sommigen doen levensgevaarlijk werk, maar de meeste spionnen werken gewoon op kantoor. Een spion probeert in het geheim informatie te verzamelen. Hij verzamelt inlichtingen over zijn tegenstander om er zijn vooredel mee te doen. De bekendste vorm van inlichtingen verzamelen is militaire spionage. Op allerlei manieren proberen landen geheime militaire inlichtingen van andere landen te pakken te krijgen.


Een tweede manier van inlichtingen verzamelen is industriŽle spionage. Deze spionage heeft te maken met handel en productie. Spionnen proberen bijvoorbeeld te ontdekken hoe een ander bedrijf een product maakt. IndustriŽle spionage kan een ander land veel geld opleveren. Dat kan dan zelf zoín product maken.


Sommige landen willen graag inlichtingen over wetenschappelijk onderzoek in een ander land. Dan hoeven ze zelf geen kostbaar onderzoek te doen.


Een vierde soort spionage houdt zich bezig met de politiek. Spionnen proberen te weten te komen welke plannen ministers en andere ambtenaren van een ander land maken. Soms proberen spionnen gegevens te verzamelen over het privťleven van een politicus. Met zulke informatie kunnen ze een politicus chanteren.


Vrijwel elk land heeft een eigen inlichtingendienst. Bekende inlichtingendiensten zijn de CIA, de KGB en M16. In Nederland verzamelt de AIVD inlichtingen. De naam is een afkorting van Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. De AIVD houdt ook hackers in de gaten. Deze computerdeskundigen proberen soms aan belangrijke en geheime informatie te komen door in te breken in de computers van het leger, de regering, bedrijven of organisaties.

                                         

 

  Geschiedenis van spionage.
  Bekende spionnen.
  Spionnengadgets.

 

  Spionage films.