Menu

     Spionage      

 

 

Home.
  Wat is spionage?

 

 

Spionage gadgets

Spionagesatelliet

Een spionagesatelliet is een militaire kunstmaan gebruikt om vijandelijke terreinen te kunnen observeren om zo informatie over bijv. bewapening te winnen.

Een groot voordeel van een spionagesatelliet is dat men de vijand kan bekijken zonder dat die natie daar weet van heeft.

Een van de eerste spionagesatellieten is de CORONA (satelliet), die door de Verenigde Staten van Amerika in 1959 gelanceerd werd.

KH-4B Corona spionagesatelliet

Radar

Een radar is een elektronische installatie die gemaakt is om de omgeving af te zoeken naar objecten (doelen) in de lucht, te land of ter zee. Deze objecten zijn bijvoorbeeld vliegtuigen, raketten, schepen of auto’s. Ook zijn er zogenoemde grondradars die objecten vanuit de lucht, meestal vanuit een vliegtuig, in de grond op bepaalde dieptes kunnen lokaliseren. De doelen worden met behulp van een beeldscherm zichtbaar gemaakt.

Pulsradar

Een radar zendt via een antenne radiogolven (elektromagnetische straling) uit en ontvangt de door de objecten gereflecteerde radiostraling (hierna te noemen: echo) weer via een antenne. Uit de echo, die door de radar weer wordt ontvangen, kan een aantal gegevens van het object bepaald worden ten opzichte van die radar, zoals richting, afstand, hoogte en snelheid. Er kan gebruik worden gemaakt van twee antennes, één zend- en één ontvangstantenne, maar tegenwoordig gebruikt men veelal één antenne voor zowel het zenden als het ontvangen.

Radars worden afhankelijk van het doel (wat men wil weten van het object) in verschillende vormen gemaakt en gebruikt in vliegtuigen, op luchthavens, op schepen, in havens, bij de politie ter controle van snelheid van auto's, in de krijgsmacht, de ruimtevaart en in de astronomie.

 

 

 

 

Geschiedenis van spionage.
 

 

Bekende spionnen.
 

 

Spionnengadgets.
  Spionage films.