Menu

     Spionage      

 

 

Home.
  Wat is spionage?

 

 

Spionage films

Hier zijn wat bekende spionage films:

James Bond

James Bond is de naam die voorkomt in begrippen zoals James Bond-film en James Bond-boek. In de verhalen, waar deze begrippen voor gebruikt worden, is James Bond de hoofdpersoon.
Het personage James Bond werd oorspronkelijk bedacht door de Engelse schrijver Ian Fleming. James Bond is spion in dienst van de MI6 van het Verenigd Koninkrijk. Hij staat bekend onder zijn nummer 007 en heeft een licence to kill - een vergunning om te doden. James Bond is tegenwoordighet meest bekend van de films. Daar zijn er sinds 1962 22 van gemaakt, door EON Productions. Daarnaast zijn twee officieuze Bondfilms uitgebracht door andere productiemaatschappijen. Volgens Fleming heeft Bond echt geleefd en de Britse meesterspion Sidney George Reilly zou model gestaan hebben voor deze romanfiguur. Sidney George Reilly is bekend geworden doordat hij in de jaren 80 van de vorige eeuw werd vertolkt door Sam Neill in een Engelse televisieserie. James Bond is vernoemd naar een Amerikaanse ornitholoog, een expert op het gebied van Caribische vogels en schrijver van de veldgids "Vogels van West IndiŽ" ("Birds of the West Indies") .

Mission Impossible

Mission: Impossible is een Amerikaanse televisieserie die tussen 1966 en 1973 werd uitgezonden door CBS. Van 1988 tot 1990 beleefde Mission: Impossible een revival en verscheen New Mission Impossible. De titelmuziek werd geschreven door Lalo Schifrin. Mission: Impossible gaat over een elitegroep van geheime agenten die bekend staat onder de naam Impossible Missions Force (IMF). In het eerste seizoen staat het team onder leiding van Dan Briggs (Steven Hill), en daarna Jim Phelps (Peter Graves). Hun opdrachten omvatten onder andere het uitschakelen van dictators en criminele organisaties, het bevrijden van een gevangen buitenlandse diplomaat in een fictief communistisch land, of het onderscheppen van geheime documenten. De opdracht staat op een tape die zichzelf na afluistering vernietigt ("This recording will self-destruct in five seconds...").Na de serie zijn er 3 films gemaakt over IMF, met Tom Cruise als Ethan Hunt, de hoofdpersoon.

 

 

 

 

Geschiedenis van spionage.
 

 

Bekende spionnen.
 

 

Spionnengadgets.
  Spionage films.