Menu

     Spionage      

 

 

Home.
 

 

Wat is spionage?  

 

Geschiedenis van spionage.

Spioneren begon duizenden jaren geleden al, want toen streden de landen om slaven, macht of land. In het geniep gingen spionnen dan naar de kampen van de vijand. Daar zochten ze naar de aanvalsplannen. Als ze in hun missie slaagden, waren ze helden. Maar er waren wel risico's, want als een spion gepakt werd, werd hij terecht gesteld. Al de hele geschiedenis lang hebben belangrijke mensen woorden als "TOPGEHEIM" en "VERTROUWELIJK" gebruikt. Bijv. generaals met aanvalsplannen, of presidenten met campagne-geheimen. Maar ook zakenmensen met ontwerpen en marktstrategiŽen. Spionnen werden in dienst genomen om informatie te bemachtigen die vijanden liever geheim zouden houden. Zij moesten deze geheimen doorgeven aan mensen waarvoor de geheimen niet bestemd waren. Tegenwoordig leidt een spion nog steeds een gevaarlijk leven. Sommige spionnen werken als inbrekers om achter informatie te komen. Anderen komen geheimen te weten doordat er mensen zijn die hen (onterecht) vertrouwen. Door die geheimen kan een spion oorlogen laten winnen of verliezen. Zo'n stiekemerd kan zelfs de loop van de geschiedenis veranderen.

Alexander de Grote

De macedonische koning Alexander de Grote zette spionnen in om de vijand te bespieden en de beste routes te verkennen. Deze spionnen gebruikten een hele simpele maar zeer doeltreffende techniek om hun boodschappen geheim te houden. Ze schreven de boodschappen op smalle boekrollen die rond een stok waren gedraaid. Deze stokken werden er daarna uitgetrokken. Bij het afrollen van de boodschap braken de woorden, behalve als je ze rond een identieke stok rolde. Dan was de boodschap wel goed leesbaar.

Het wandtapijt van Bayeux

Het wandtapijt van Bayeux laat spionnen zien in de historische Slag bij Hastings in het Engeland van 1066 na Christus. Engeland werd toen veroverd door een leger uit Noordwest-Frankrijk. Dit leger stond onder bevel van Willem de Veroveraar. De spionnen van Engeland meldden dat ze duizenden gladgeschoren mannen met kort haar hadden gezien. Aangezien alle Engelse mannen in die tijd lang haar en een snor hadden, priesters uitgezonderd, dachten ze dat ze duizenden Franse priesters hadden gezien. Dit achtten ze dan ook niet zo belangrijk. De priesters waren in werkelijkheid duizenden soldaten die een grote overmacht vormden tegen de Engelsen.

Spioneren voor de Mongolen

Spionnen hielpen Djengis Khan bij de verovering van het grootste deel van AziŽ. Deze veroveraar kwam vanuit MongoliŽ naar Centraal-AziŽ, maar wist dat mensen uit MongoliŽ al snel gewantrouwd zouden worden. Dus rekruteerde hij mensen uit de volken die bespioneerd moesten worden. Deze spionnen konden zich wel vrij bewegen en informatie verzamelen. Om zijn geheime boodschappen over lange afstanden te brengen gebruikte hij ruiters. Deze gingen veel sneller dan een marcherend leger.
 

 

 

 

Geschiedenis van spionage.
 

 

Bekende spionnen.
  Spionnengadgets.

 

  Spionage films.